MVGYOSZ Narráció
Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! Adószám: 19002464-2-42

Egyedülálló lehetőség a régészeti emlékek megismerésére látássérültek számára

Dátum: 2024-12-31 00:01

Helyszín/Csatorna: Internet

Narráló: Kelemen Erzsébet


A 2022-es év tavaszán a legnagyobb videómegosztó csatornán egy különleges vállalkozás vette kezdetét „Múzeumi kincseink audionarrációval” címmel. Régészek és a „Láss velünk! audionarrátorok társasága” szakemberei egy olyan ismeretterjesztő sorozatot indítottak, melynek pár perces részeiben elsősorban látássérült emberek számára mutatják be az újkőkortól a honfoglalás koráig a hazai múzeumokban őrzött tárgyakat.

A készítők maximálisan figyelemmel voltak arra, hogy az ötletes, olykor humoros címek mögött rejlő érdekes, sokszor egyedülálló leletek a célközönség számára könnyen elképzelhetőek és élvezhetőek legyenek. A jó minőségű fotók megtekintése közben ezért meghallgathatók az audionarrátorok által készített rendkívül aprólékos képleírások. Így minden egyes rész akadálymentes és könnyen követhető azok számára is, akik a fotót csak nehezen vagy egyáltalán nem láthatják. Valamennyi rész esetében nagy hangsúlyt kap a tárgy története, az ahhoz kapcsolódó érdekességek, amiket sokszor csak a szakavatott kutatók ismernek.

A kisfilm sorozat ötletgazdája és motorja a Veszprémben élő látássérült régész Straub Péter, aki a kezdeményezést a Vakok Állami Intézetében oktató Fekete Csillával hívta életre mindenféle anyagi forrás nélkül. Az első részek után számos jóérzésű, elismert archeológus és audionarrátor csatlakozott e nemes kezdeményezéshez. Pillanatnyilag, a hatvanadik rész elkészülte idején már közel húsz szakember írásait tartalmazza az összeállítás.

A munka már eddig is több elismerésben részesült. 2023 decemberében Straub Péter a Magyar Régészeti- és Művészettörténeti Társulattól a régészeti örökség látássérültek közösségével történő megismertetésében végzett újszerű, kimagasló és áldozatos társadalmi tevékenységéért a Henszlmann Imre díjat kapta. Ezt a szakmai kitüntetést, nem kis részben, a Sorstársainak szóló összeállítás elkészítéséért ítélték meg. A sorozat az ünnepek után új részekkel folytatódik a jövő évben is és a tervek szerint 75 darabból áll majd.

Az eddig elkészült részek a következő oldalon tekinthetőek meg: